Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργανώνει διαγωνισμό έκθεσης για τους μαθητές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το θέμα της έκθεσης: "Οι Εθνικοί Ευεργέτες του 19ου αιώνα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση και ανάπτυξη του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Οι έννοιες της φιλανθρωπίας, της φιλοπατρίας, της ανιδιοτελούς προσφοράς, της δωρεάς, της αλληλεγγύης και του φιλότιμου αναδείχθηκαν στον μέγιστο βαθμό με ιδεατό πρότυπο τη Φιλική Εταιρεία και Φιλόμουσο Εταιρεία. Με ποιους τρόπους θα μπορούσε η ευεργεσία να συμβάλει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων πολίτη- κράτους και ως εκ τούτου στην ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας με βάση τις πανανθρώπινες ελληνικές αξίες;". Το θέμα πολύ ωραίο και σίγουρα οι μαθητές μας που θα συμμετάσχουν σίγουρα θα έχουν πολλά να γράψουν.
Ενημέρωση για τους ευεργέτες της Νεοελληνικής Ιστορίας
από την καθηγήτρια Βασιλική Θεοδώρου
Πολλά όμως για τους Έλληνες ευεργέτες είχε να πει στους μαθητές τη Δευτέρα 5 Μαΐου και μία προσκεκλημένη μας, η κα Βασιλική Θεοδώρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Με λόγο παραστατικό και καθηλωτικό η κα Θεοδώρου μίλησε σε δεκαοχτώ μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για τους σύγχρονους Έλληνες ευεργέτες, για τη μεγάλη αξία της προφοράς τους στις απαρχές της δημιουργίας του νεοελληνικού κράτους, για τα ιδιαίτερα απέναντι στους άλλους και κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων, για τον χαρακτήρα και την έννοια της ευεργεσίας στην Αρχαία Ελλάδα, στο Βυζάντιο και στη σύγχρονη εποχή.
Εμείς δε μένει παρά να ευχαριστήσουμε την κα Θεοδώρου για την καλοσύνη της να αποδεχθεί την πρόσκληση της Διευθύντριάς μας, κας Γκενοπούλου Μάρθας, και για την ιδιαίτερα κατατοπιστική ενημέρωση στους μαθητές μας. Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε ότι πάντα μπορούμε να βρούμε αφορμές να διδαχθούμε μέσα από την ιστορία μας και ίσως και να βρούμε και λύσεις!