Επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας στο Δέλτα του Έβρου, ενημέρωση για τη νανόχηνα
και ξενάγηση στη λίμνη Δράνα
   Στον Νομό μας και πολύ κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έχουμε ένα θησαυρό, το οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, με πλούσια και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
  Ένα από τα σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο Δέλτα είναι νανόχηνα, ένα είδος χήνας που τελεί υπό εξαφάνιση. Η νανόχηνα επισκέπτεται τον υδροβιότοπο του Έβρου κάθε χρόνο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και παραμένει, για να ξεχειμωνιάσει, έως τις αρχές Μαρτίου, οπότε και αναχωρεί για τις περιοχές αναπαραγωγής της στη βόρεια Νορβηγία.
  Κατά τους πρώτους μήνες του 2014 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου υλοποιεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη νανόχηνα. Η περιβαλλοντική ομάδα δεν μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επισκεφτεί τον υδροβιότοπο του τόπου μας και να γνωρίσει περισσότερα για το υπό εξαφάνιση είδος της νανόχηνας.

  Το Σάββατο, λοιπόν, 18 Ιανουαρίου, η ομάδα, με πρωτοβουλία της κας Παρασχάκη Χρύσας και τη συνοδεία της κας Μερσινιά Δέσποινας, επισκέφτηκε το Δέλτα. Πρώτα παρακολούθησαν οι μαθητές ένα ενημερωτικό βίντεο στο Κέντρο Πληροφόρησης της Τραϊανούπολης και ακολούθησε η ξενάγησή τους στο Δέλτα και συγκεκριμένα στη λιμνοθάλασσα Δράνα ή Λίμνη του Δράκοντος. Εκεί, εφοδιασμένοι με κιάλια και τηλεσκόπια, επιχείρησαν να βρουν και να παρατηρήσουν κάποια μέλη του πληθυσμού της νανόχηνας στη λίμνη. Οι μαθητές μάθανε για τα χαρακτηριστικά και για τις συνήθειες και τις απειλές που δέχεται αυτό το όμορφο και σπάνιο είδος, αλλά τα οφέλη της επίσκεψης δεν περιορίστηκαν εκεί. Τα παιδιά κυρίως συνειδητοποίησαν τη σημασία των οικοσυστημάτων, όπως του Δέλτα του Έβρου, κατανόησαν την αξία της βιοποικιλότητας και κατάλαβαν πως θα πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία όλων των ειδών, ιδίως αυτών που βρίσκονται υπό εξαφάνιση, όπως η νανόχηνα.
  Να μην ξεχάσουμε όμως, πέρα από την επιμορφωτική πλευρά της επίσκεψης, να αναφέρουμε και την αισθητική πλευρά. Τι εννοούμε; Μα φυσικά την ομορφιά του τοπίου, που ελάχιστα μπορεί να αποτυπωθεί στις φωτογραφίες των μαθητών και, για να την απολαύσετε, θα πρέπει οι ίδιοι να επισκεφτείτε το Δέλτα.

Επισκέψεις
Περιβαλλοντική ομάδα
   Οι νανόχηνες στον αέρα