Η 2α Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και η 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Με αφορμή τις Παγκόσμιες αυτές Ημέρες η Διευθύντρια του σχολείου μας, κα Γκενοπούλου Μάρθα, προσκάλεσε στις 2 Απριλίου τον συγγραφέα Ανέστης Νικολαΐδης και στις 3 Απριλίου τη συγγραφέα Σωτηρία Μαραγκοζάκη, που κατάγονται και οι δύο από την Αλεξανδρούπολη.
  Η κα Μαραγκοζάκη παρουσίασε το βιβλίο της "Ο Ύπατος της Σμύρνης", ένα πολυφωνικό ιστορικό μυθιστόρημα, στο οποίο επιχειρείται να αποδοθεί η κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα στη Σμύρνη κατά την τρίχρονη παρουσία (1919-1922) του ελληνικού στρατού εκεί. Κυριαρχεί στην αφήγηση η προσωπικότητα του ανθρώπου που είχε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο αναλάβει τη διοίκηση της Σμύρνης, του Αριστείδη Στεργιάδη, ο οποίος ακόμη και σήμερα αποτελεί προσωπικότητα αμφιλεγόμενη. Στο βιβλίο σκιαγραφείται η προσωπικότητα του Στεργιάδη μέσα από τις πολλές οπτικές γωνίες των προσώπων που αφηγούνται.

  Ως καλωσόρισμα οι μαθητές της Γ΄ τάξης ανέγνωσαν από το βιβλίο της κας Μαραγκοζάκη αποσπάσματα χαρακτηριστικά για την προσωπικότητα του Στεργιάδη και για τα τραγικά γεγονότα της εποχής. Στη συνέχεια η κα Μαραγκοζάκη μίλησε στους μαθητές για το βιβλίο της και για τον τρόπο συλλογής των ιστορικών στοιχείων (διάβασε περίπου 150 βιβλία) και εξήγησε στους μαθητές πόση σημασία έχει σε ένα ιστορικό μυθιστόρημα να αποδοθεί το κλίμα της εποχής και η τότε καθημερινότητα των ανθρώπων, ώστε ο αναγνώστης πράγματι να αισθάνεται πως ζωντανεύει μπροστά του μία ολόκληρη εποχή. Ως παράδειγμα η κα Μαραγκοζάκη παρουσίασε στους μαθητές τον χάρτη της Σμύρνης, τον οποίο συμβουλεύονταν για τη συγγραφή του βιβλίου της.
  Στο δεύτερο μέρος ήταν η σειρά των μαθητών της Γ΄ τάξης να θέσουν τις ερωτήσεις τους στην κα Μαραγκοζάκη, ερωτήσεις γενικά για τη συγγραφή ενός βιβλίου αλλά και ερωτήσεις συγκεκριμένες για το βιβλίο "Ο Ύπατος της Σμύρνης" και για την προσωπικότητα του Στεργιάδη.
  Δύο ώρες κράτησε η συνάντηση με την κα Μαραγκοζάκη και, εάν ο χρόνος του σχολείου δεν ήταν συγκεκριμένος και περιορισμένος, σίγουρα θα κρατούσε ακόμα περισσότερο. Στο δίωρο αυτό οι μαθητές μάθανε περισσότερα για το τι είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα, πώς γράφεται, γιατί αυτό το συγκεκριμένο είδος μπορεί να είναι ενδιαφέρον και ποια είναι η σχέση του με τη ιστορία. Και το μεγαλύτερο κέρδος: σίγουρα η συνάντηση με την κα Μαραγκοζάκη θα δημιούργησε την παρότρυνση να αναζητούσαν κάποιο ιστορικό μυθιστόρημα σε κάποιο βιβλιοπωλείο.
 
  Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε και το άρθρο που αφιέρωσε στην επίσκεψη  της κας Μαραγκοζάκη η τοπική εφημερίδα "Γνώμη".

Επίσκεψη της συγγραφέα
Σωτηρίας Μαραγκοζάκη στο σχολείο μας