Χριστούγεννα στην εποχή του κορονοϊού

 

Η κατάσταση που διανύουμε αυτή την περίοδο θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο επιστημονικής ταινίας. Η συνεχής παραμονή μέσα στο σπίτι, η απουσία διαπροσωπικών επαφών με αγαπημένα μας οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα καθώς και η αναβολή καθημερινών δραστηριοτήτων που συνηθίζαμε να κάνουμε προ καραντίνας είναι μερικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας. Μολονότι κάποιοι ελπίζαμε ότι θα μπορέσουμε να συναντήσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα κατά την διάρκεια των εορτών, παρόλα αυτά τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορονοϊού μας αναγκάζουν, για το καλό όλων μας, να περάσουμε με διαφορετικό τρόπο τις φετινές ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών μας.

Παρακάτω λοιπόν θα αναφέρω μερικούς εναλλακτικούς τρόπους για τις φετινές διακοπές των εορτών. Καταρχήν θα ήταν καλό να μην αλλάξουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα. Ενώσω ασχολούμαστε με εργασίες που ακολουθούσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα είτε αυτές αφορούσαν την εργασία για τους γονείς ή τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά, συνεχίζουμε να νιώθουμε ότι διατηρούμε την τάξη, τον έλεγχο και την ασφάλεια της καθημερινότητας μας. Η ενασχόληση με ένα χόμπι ή οι καθημερινές οικιακές εργασίες συμβάλουν κι αυτές με την σειρά τους στον ίδιο σκοπό.

Επίσης μπορούμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις ήδη υπάρχουσες διαπροσωπικές μας επαφές μέσω των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας. Μέσω ενός τηλεφώνου ή μιας βιντεοκλήσης μπορούμε να εκμηδενίσουμε την απόσταση και να επικοινωνήσουμε με φίλους και συγγενείς, να ανταλλάξουμε τα νέα μας και τις ευχές μας. Μπορούμε ακόμη να ασχοληθούμε με αγαπημένες μας δραστηριότητες που συμβάλουν στην προσωπική μας ηρεμία και χαλάρωση, όπως είναι για παράδειγμα η προβολή μιας ταινίας ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με όλα τα μέλη της οικογένειας, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή οτιδήποτε άλλο μας ευχαριστεί.

Σημαντικό είναι τις μέρες που διανύουμε, να αποφεύγουμε την ενασχόλησή μας με αναξιόπιστες πηγές ενημέρωσης και την πολύωρη έκθεσή μας σε ειδήσεις, καθώς το μόνο που θα πετύχουμε είναι η ενίσχυση του αισθήματος ανησυχίας ή φόβου που διακατέχει πολλούς συνανθρώπους μας. Ενημερώνουμε τα παιδιά για τον κορονοϊό και τα μέτρα υγιεινής που καλούνται να τηρήσουν, χρησιμοποιώντας οδηγίες ανάλογες της ηλικίας τους. Επιλύουμε τυχόν ερωτήματά τους με λόγια αναλόγως της ηλικίας τους και προσπαθούμε να καθησυχάσουμε τους φόβους τους. Έτσι ενισχύουμε το αίσθημα της ασφάλειας. Είναι σημαντικό να τα διαβεβαιώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ιός σπάνια προσβάλλει τα παιδιά, ωστόσο, τους επισημαίνουμε ότι χρειάζεται να προσέχουν την υγιεινή τους. Θυμόμαστε ότι η συμπεριφορά μας αποτελεί πρότυπο για τα παιδιά. Αν μπορούμε εμείς να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, θα μπορούν και τα παιδιά μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλους μας λείπει μια αγκαλιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, μια βόλτα ή ένα ταξίδι. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή καλούμαστε ο καθένας ξεχωριστά να μεριμνήσουμε ώστε η μέρα που θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλα αυτά που μας λείπουν, να φτάσει νωρίτερα. Με την καταπάτηση των προβλεπόμενων μέτρων, το μόνο που θα επιτύχουμε θα είναι να δείξουμε ανευθυνότητα και να καθυστερήσουμε τη στιγμή που θα μπορέσουμε επιτέλους να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σκεφτεί με το πέρας της καραντίνας. Πρόκειται για μία κατάσταση που δεν θα κρατήσει για πάντα. Με τη συμβολή της ατομικής ευθύνης του καθενός και της τήρησης των οδηγιών που λαμβάνουμε, θα βοηθήσουμε ο καθένας στον τερματισμό της συγκεκριμένης κατάστασης και θα έρθει η μέρα που θα μπορούμε να σφίξουμε ξανά στην αγκαλιά μας όσους αγαπάμε.

Αλεξάκη Μαρίνα

Κοινωνική Λειτουργός

Login Form

ΧΑΡΤΗΣ

map school

Αναζήτηση της σχολικής μονάδας εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ-Fax:
2551024346
 
 
Email: 
 
 
Διεύθυνση
Δημοκρίτου 6Β,
περιοχή ΚΕΓΕ
Αλεξ/πολη, 68132