Επίσκεψη στο οινοποιείο Κίκονες
Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου η Α΄ τάξη του 4ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στο οινοποιείο «Κίκονες» στην Κομοτηνή…..
Ξεκινήσαμε γεμάτοι περιέργεια να μάθουμε πώς φτάνει το κρασί στο τραπέζι μας.
Μόλις φτάσαμε μάς υποδέχτηκε θερμά η ξεναγός του οινοποιείου και μας οδήγησε σε μια αίθουσα γεμάτη με βαρέλια . Μάθαμε για την ιστορία του οινοποιείου , για την διαδικασία παραγωγής του κρασιού και είδαμε διαφόρων ειδών κρασιά όπως λευκά και κόκκινα. Στη συνέχεια μάς έδειξε τρεις φωτογραφίες με κάποιους εργάτες , οι οποίοι μάζευαν τα σταφύλια από τα αμπέλια. Κατόπιν ακολούθησε ξενάγηση σε μια άλλη αίθουσα στην οποία υπήρχαν δύο μεγάλες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν τον χυμό από τα σταφύλια. Στην διπλανή αίθουσα εργάζονταν μόνο γυναίκες οι οποίες ήταν υπεύθυνες για να βάζουν τις ετικέτες στα μπουκάλια με τα κρασιά.
Η υπεύθυνη λοιπόν, μας περιέγραψε αναλυτικά την πορεία παραγωγής κρασιού η οποία έχει ως εξής: πρώτα καθαρίζονται τα τσαμπιά των σταφυλιών που έρχονται από τον αμπελώνα με το χέρι ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε περιττό. Μετά μπαίνουν τα σταφύλια στο πατητήρι όπου πολτοποιούνται και ο χυμός τους συλλέγεται σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Εκεί μέσα γίνονται όλες οι απαραίτητες ζυμώσεις και θα απελευθερωθούν όλα τα αρωματικά στοιχεία τους γι αυτό και θα πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για ένα χρόνο. Έτσι αυτός ο χυμός μετά το απαιτούμενο χρονικό διάστημα μέσα στα βαρέλια μετατρέπεται σε κρασί.
Από τα βαρέλια λοιπόν, το κρασί τοποθετείται σε μπουκάλια μέσα στο εμφιαλωτήριο. Το κρασί είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Εντύπωση έκανε σε όλους μας πόσο προσεκτικά και μεθοδικά δούλευαν οι εργάτες.
Στο τέλος της ξενάγησης η υπεύθυνη χάρισε σε όλους τους μαθητές από ένα μπρελόκ ως αναμνηστικό αποχαιρετιστήριο δώρο. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία !
Αναχωρήσαμε όλοι με μια ευχή: στην υγειά μας!!!
Αγοράκη Χριστίνα, Α1
Αλαβάντα Μαριάντα / Γκάτζιου Κατερίνα / Νυφούδη Ειρήνη / Χατζάτογλου Ελευθερία Α4