Ανακαλύπτουμε το μονοπάτι Ε6.

Υπεύθυνες καθηγήτριες: Γκενοπούλου Μάρθα-Παρασχάκη Χρύσα

Ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά πεζοπορικά μονοπάτια Ε4 και Ε6

Την Παρασκευή 10 ιανουαρίου προσκεκλημένος της περιβαλλοντικής ομάδας του σχολείου μας και της υπεύθυνης καθηγήτριας κ.Παρασχάκη Χρυσής ήταν ο κ. Βαφειάδης Βαγγέλης τοπογράφος, μηχανικός και πολεοδόμος, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα, ο οποίος έπειτα από την ενημέρωση για τη χαρτογράφηση , επισκέπτεται για δεύτερη φορά το σχολείο μας.

  Ο κος Βαφειάδης ενημέρωσε τους μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας για τα ευρωπαϊκά πεζοπορικά μονοπάτια μεγάλων αποστάσεων, τα οποία έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πεζοπορίας. Παρουσιάστηκαν οι χώρες από τις οποίες περνάνε τα μονοπάτια Ε4 και Ε6, τα οποία φτάνουν ως την Ελλάδα. Οι μαθητές έμαθαν, επίσης, και ποια ακριβώς είναι τα ελληνικά τμήματα των μονοπατιών, ποιους Νομούς και ποια νησιά διασχίζουν. Κλείνοντας ο κος Βαφειάδης αναφέρθηκε στη φυσιογνωμία των μονοπατιών, στη χλωρίδα δηλαδή και την πανίδα που μπορεί να συναντήσει κάποιος πεζοπόρος.

  Πεζοπόρος είπαμε; Ευκαιρία, λοιπόν, για πεζοπορία, για να βελτιώσουμε τη σωματική μας κατάσταση, να ψυχαγωγηθούμε και να γνωρίσουμε τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, τα βουνά, τα ποτάμια, τις ακτές, τα νησιά και τις αρχαιότητές μας!

Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα

Οι Νανόχηνες μαζί με χιλιάδες άλλα πουλιά βρίσκουν καταφύγιο το χειμώνα στο Δέλτα του Έβρου και στις αρχές Μαρτίου φεύγουν σε βορειότερες περιοχές της Ευρώπης Η νανόχηνα είναι πλέον ένα σπάνιο είδος, καθώς στην Ευρώπη έχουν απομείνει λιγότερα από 30 ζευγάρια του είδους.

  Ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ταξιδεύοντας με τη νανόχηνα". Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχαν και οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 4ου Γυμνασίου.

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου η Περιβαλλοντική Ομάδα, συνοδευόμενη από την υπεύθυνη καθηγήτρια κα Παρασχάκη Χρύσα, επισκέφτηκε τον Φορέα Διαχείρισης για να συμμετάσχει στην τελευταία φάση του προγράμματος "Αποχαιρετούμε τη νανόχηνα". Οι μαθητές της Ομάδας πρώτα ενημερώθηκαν για τη νανόχηνα και τους κινδύνους που απειλούν την ύπαρξή της. Με τη μέθοδο της έρευνας πεδίου διαπίστωσαν τη μείωση του πληθυσμού της νανόχηνας και τον κίνδυνο εξάλειψης του είδους.

Στη συνέχεια τα παιδιά … μεταμορφώθηκαν σε νανόχηνες. Προσομοίωσαν τον σχηματισμό τους, μιμήθηκαν το πέταγμα τους και, μέσω ενός παιχνιδιού με κάρτες, "βίωσαν" τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νανόχηνες.

Επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας στο Δέλτα του Έβρου, ενημέρωση για τη νανόχηνα και ξενάγηση στη λίμνη Δράνα

Στον Νομό μας και πολύ κοντά στην πόλη της Αλεξανδρούπολης έχουμε ένα θησαυρό, το οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, με πλούσια και μοναδική χλωρίδα και πανίδα.

  Ένα από τα σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο Δέλτα είναι νανόχηνα, ένα είδος χήνας που τελεί υπό εξαφάνιση. Η νανόχηνα επισκέπτεται τον υδροβιότοπο του Έβρου κάθε χρόνο περί τα τέλη Δεκεμβρίου και παραμένει, για να ξεχειμωνιάσει, έως τις αρχές Μαρτίου, οπότε και αναχωρεί για τις περιοχές αναπαραγωγής της στη βόρεια Νορβηγία.

  Κατά τους πρώτους μήνες του 2014 ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου υλοποιεί πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη νανόχηνα. Η περιβαλλοντική ομάδα δεν μπορούσε να μην εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να επισκεφτεί τον υδροβιότοπο του τόπου μας και να γνωρίσει περισσότερα για το υπό εξαφάνιση είδος της νανόχηνας.

Επίσκεψη της περιβαλλοντικής ομάδας στη Σπηλιά του Κύκλωπα στη Μάκρη

Πολύ κοντά στην Αλεξανδρούπολη, στην περιοχή της Μάκρης, υπάρχει μια σπηλιά που "με ιστορίες αλλόκοτες ο θρύλος την έχει ζώσει". Τι εννοούμε; Μία από τις πιο αλλόκοτες, αλλά και πιο γνωστές ιστορίες, την ιστορία του Κύκλωπα Πολύφημου, τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας. Το σπήλαιο της Μάκρης λένε ότι ήταν η σπηλιά του αυτού του Κύκλωπα. Όσο γνωστή είναι σε όλους η ιστορία του Πολύφημου τόσο γνωστό είναι και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης η σπηλιά του Κύκλωπα. Πόσοι όμως την έχουν επισκεφτεί; Μάλλον όχι πολλοί!

  Οι μαθητές, λοιπόν, της περιβαλλοντικής ομάδας, μαζί με την υπεύθυνη του προγράμματος κα Παρασχάκη Χρύσα, εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και με κινητήριο δύναμη την περιέργειά τους, ακολούθησαν το μονοπάτι από το λιμανάκι της Μάκρης έως τη σπηλιά του Κύκλωπα. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν τη διαδρομή, αλλά μάλλον η ικανοποίηση τους ήταν μεγαλύτερη, όταν έφτασαν στο σπήλαιο. Αν και χρονολογείται η ύπαρξή του από τη νεολιθική εποχή, το σπήλαιο είναι ακόμα προσβάσιμο στους επισκέπτες και εντυπωσιάζει με την ομορφιά του.

Οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας στην Παλαγία

Σε μία ακόμη εξόρμησή τους οι μαθητές της περιβαλλοντικής ομάδας επισκέφτηκαν την περιοχή της Παλαγίας. Ακολουθώντας τα μονοπάτια της περιοχής επισκέφθηκαν τα εκκλησάκια του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Δημητρίου. Η μικρή εκδρομή όμως δεν τελείωσε εκεί. Αλλα μονοπάτια οδήγησαν τους μαθητές στο ιπποφορβείο του Καζάκου. Οι εικόνες εκεί, αλλά και η θέα που είχαν οι μαθητές, σίγουρα τους έκαναν να ξεχάσουν ότι βρίσκονταν τόσο κοντά στην πόλη! Ή μήπως τους υπενθύμισαν ότι τις ομορφιές της φύσης μπορούμε να τις συναντήσουμε ακόμα  και πολύ κοντά στις πόλεις;

Η ηλικία των δέντρων και η παλιότερη βελανιδιά της Αλεξανδρούπολης

Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου η περιβαλλοντική ομάδα, την οποία ακολούθησε η ομάδα χορού που είχε πρόβα πριν στο Δημοτικό Θέατρο (κλικ εδώ), έκανε μία βόλτα στο πάρκο της παραλίας. Δεν ήταν όμως μία συνηθισμένη βόλτα. Τα παιδιά μέτρησαν την ηλικία των δέντρων στο πάρκο. Το ενδιαφέρον βέβαια σχεδόν μονοπώλησε η παλαιότερη βελανιδιά της πολής μας, η οποία έχει συνδέσει την παρουσία της ως "δέντρο του ερημίτη" με την παλιά ονομασία της πόλης μας Δεδέαγατς και με την ιστοριά της απελευθέρωσής της την 14η Μαΐου 1920.

  Τα παιδιά αγκάλισαν το δέντρο και αφουγκράστηκαν τους ήχους των χρόνων της βελανιδιάς, που σαν ζωντανός οργανισμός φαίνεται να στέκεται και κάτι να λέει, να αφηγείται, χωρίς να μιλάει, την ιστορία της πόλης μας και να απαιτεί σεβασμό, όπως αξίζει σε κάθε δέντρο

Login Form

ΧΑΡΤΗΣ

map school

Αναζήτηση της σχολικής μονάδας εδώ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλ-Fax:
2551024346
 
 
Email: 
 
 
Διεύθυνση
Δημοκρίτου 6Β,
περιοχή ΚΕΓΕ
Αλεξ/πολη, 68132